VAN AMSTERDAM DUO

Vincent - accordeon

Vincent van Amsterdam (1989), winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2016, is een groot promotor van het klassiek accordeon. Hij heeft zowel zijn Bachelor (2012) als zijn Master of Music (2014) studie Cum Laude afgesloten aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Vincent is laureaat van diverse (inter)nationale concoursen, zoals het Prinses Christina Concours (2007), het Nationaal Accordeon Concours (2008 & 2009), en prijswinnaar van het International Young Musicians Competition in Milaan (2009). Hij behaalde een vierde plaats op de coupe mondiale in Kroatië (2010), met het Van Amsterdam duo was hij prijswinnaar in Kroatië (2010) en Klingenthal (2012). In 2014 werd de vakjuryprijs van het Nederlands Conservatorium Concours aan hem uitgereikt. 

Vincent is zijn accordeonstudie begonnen bij zijn vader, accordeonist en docent Evert van Amsterdam. Tijdens zijn Bachelorstudie kreeg hij les van Ronald van Overbruggen en Gerie Daanen. In zijn tweejarige Masteropleiding volgde Vincent hoofdvaklessen aan de Hochschule fur Musik in Würzburg bij Prof. S. Hussong (D), daarnaast studeerde hij bij Prof. W. Semionow aan het Gnessin Academy of Music van Moskou. In de afgelopen jaren heeft hij diverse masterclasses en zomercursussen gevolgd bij bekende accordeonisten zoals F. Lips (RU), M. Dekkers (NL), C. Jacomucci (I), Y. Shishkin (RU), M. Vayrynen (FI) en M. Bjeletic (RS). 

Vincent‘s repertoire bevat een grote verscheidenheid aan composities: van Scarlatti, Bach en Franck tot Gubaidulina, Nordheim, Schmidt en Kusjakow. Ook heeft Vincent contact gezocht met diverse Nederlandse componisten, dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de uitvoering van verschillende wereldpremières  voor accordeon, met werken van o.a. A. Strootman, B. van Beurden en W. Boogman. Speciaal voor het programma “Dutch Classical Talent” 2015/2016 heeft het Fonds Podiumkunsten een beurs uitgegeven aan Maxim Shalygin voor het schrijven van een nieuwe compositie voor solo accordeon. 

Naast optreden als solist treed Vincent ook vaak op in kamermuziekverband, zo vormt hij sinds 2004 samen met zijn zus Jeanine van Amsterdam (viool) het ‘’Van Amsterdam Duo’’ Deze bijzondere en unieke combinatie is ook laureaat bij diverse concoursen, zoals het Prinses Christina Concours (2009, tweede prijs), Nationaal Accordeonconcours (2009, eerste prijs) Coupe Mondiale (2010, derde prijs) en het prestigieuze internationale Akkordeonwettbewerb Klingenthal (2012,eerste prijs). Het Duo speelt transcripties en oud werk van o.a. Bach, Vivaldi ,Schnittke en Stravinsky, alsmede premières van Nederlandse componisten zoals B. Kortekaas, B. van Beurden en F. van Gompel.

Inmiddels heeft Vincent twee CD's opgenomen. In 2012 kwam de CD ‘’A Flight Beyond the Time’’ uit met daarop solowerken voor accordeon en kamermuziekcomposities gespeeld door het Van Amsterdam Duo. In 2014 werd zijn eerste solo CD gepresenteerd ‘’Classical Accordion’’, hierop staan werken van o.a. Sweelinck, Bach, Gubaidulina en Tiensuu. 

Daarnaast treed Vincent ook op met geheel andere  bezettingen, zo vormt hij samen met Aart Strootman (git) en Dominique Vleeshouwers (perc) het ensemble EMBED. In het programma ‘’Le Chat Noir’’, i.s.m. Sebastiaan Kemner (trb) en Zinzi Frohwein (sopr) wordt werk van Satie en Debussy gecombineerd met Brel. Met carillonspeler Boudewijn Zwart heeft Vincent  een aantal projecten gedaan rond de Metamorphoses van P. Glass. Samen met leden van het Wings ensemble speelde hij het Altvioolconcert van G. P. Telemann in een arrangement voor accordeon en strijkkwartet en verzorgde hij de wereldpremière van de compositie A 4 voor soloaccordeon en strijkkwartet van B. van Beurden.

Als solist zoekt Vincent ook de samenwerking met (symfonie)orkesten, hij soleerde met het accordeonconcert ''Pohadka’’ van V. Trojan met het Kennemer Jeugd Orkest o.l.v. M. Broers. In 2015 was hij solist bij het NJFO o.l.v. D. Oosterman met het accordeonconcert van O. Schmidt. In het najaar van 2015 voerde hij het accordeonconcert van H. Herman uit met het kamerorkest: “de Haerlemse Musyckkamer” o.l.v. A. Kaart.

Vincent heeft vele concerten gegeven op diverse podia in het binnenland waaronder op de UITmarkt, Janine Jansen Festival, Grachtenfestival, Sail Amsterdam, NJO muziekzomer 2015. Ook In het buitenland heeft Vincent zich veelvuldig gepresenteerd , zo had hij een uitgebreide solo tournee door Italië, speelde hij in Parijs en Athene en had hij met het Van Amsterdam Duo een tournee door Oostenrijk en concerten in Servië en China. 

Zie voor meer informatie en concertagenda: www.vincentvanamsterdam.nl